Meny Stäng

Stopp i avlopp Uppsala

Stopp i avlopp

Stopp i avloppet drabbar dig nästan garanterat förr eller senare om du inte jobbar förebyggande med att göra rent och rensa med jämna mellanrum.

Vanligaste problemet är stopp i handfat eller diskho, som oftast beror på ett igensatt vattenlås. Det kan också bli stopp i vattenlåset i toalettstolen eller i golvbrunnar.

Många stopp i avloppet är relativt lätta att åtgärda om du bara är lite händig.  De flesta vattenlås är enkla att ta isär och rengöra även för en lekman, om du står ut med lukten och att inte drar dig för att bli lite skitig.

Det kan förstås också bli stopp på andra håll, någonstans i husets rörsystem och då krävs nästan alltid professionell hjälp. De flesta har trots allt varken rätt utrustning eller kunskap för att göra jobbet själva.

Akut stopp i avlopp

Första åtgärden vid akut stopp i avloppet är att sluta fylla på med vatten. Oavsett var det är stopp blir det aldrig bättre av att du fyller på mer. Det som orsakar stopp måste bort på något sätt, så att vattnet kan rinna undan.

Vid stopp i till exempel tvättställ, diskho eller i en golvbrunn kan du prova att själv rensa om du känner att du klarar av det. Om du inte vill skita ned dig med sådant eller om det inte hjälper är det läge att kontakta någon VVS-firma eller rörjour, beroende på hur akut ditt problem är.

Det finns tillverkare av olika propplösare och medel för avloppsrensning som gärna vill sälja på dig olika snabba lösningar på problemet. Vissa sådana produkter kan i och för sig fungera i förebyggande syfte, om de används regelbundet, men de är oftast inget vidare för miljön och de fungerar nästan aldrig bra när stoppet väl är ett faktum.

Mindre stopp i avloppet

De flesta har någon gång råkat ut för stopp i toalettstolen, handfatet, vasken eller duschen och i många fall sitter problemet lokalt i vattenlåset och går att lösa på egen hand.

Det finns många husmorsknep och snabbfixar, som till exempel att hälla i varmvatten eller avloppsrens. De fungerar ofta, åtminstone tillfälligt, eftersom proppar ofta består av fett som satt sig i stora klumpar. Om fettet löses upp försvinner ofta tillräckligt mycket av problemet för att avloppet ska fortsätta fungera en tid, men en propp består oftast inte bara av fett utan även av hårstrån och annat skräp som med tiden ansamlas i vattenlåset.

Det finns egentligen ingen snabb och enkel lösning på problemet. Det enda som fungerar bra är att regelbundet ta isär och rengöra alla vattenlås ordentligt, något som de flesta hoppar över.

Mindre stopp i avloppet

  • Stopp i toaletten
  • Stopp i vasken
  • Stopp i duschen

Fungerar inte något ni själva kan göra kontakta oss så kommer vår spolbil.

Undvika stopp i avlopp

Det är enkelt att undvika stopp i avlopp. Håll rent i alla rör och vattenlås och låt bli att spola ned sådant som kan orsaka stopp, som till exempel hushållspapper, bomullstussar och annat skräp.

I flerbostadshus och kontorsfastigheter är det inte ovanligt att man genomför stamspolning regelbundet. Det är en mycket effektiv åtgärd för att få rent i rören och undvika problem med rörstammar som med tiden sätts igen.

Att genomföra stamspolning i den egna villa är däremot kanske ingenting som så många gör, men det kan vara väl värd pengarna för att undvika framtida problem. Om rören sätts igen kan det i slutändan bli nödvändigt att gräva upp och byta ut dem, något som varken är billigt eller enkelt.

En stamspolning kan också enkelt kombineras med inspektion av avloppsstammarna med hjälp av kamera. Det ger dig chansen att hitta problem, till exempel i form av sprickor eller mindre läckage, medan de fortfarande är små och hanterbara.

Vi hjälper dig både akut och på sikt

Hör av dig direkt när du får problem med stopp eller bara dålig avrinning i avlopp så kan vi hjälpa dig direkt. De flesta avloppsproblem kommer smygande och det är bättre att agera i tid, innan det blivit helt stopp, än att stå där med en översvämning senare.

Alla rörsystem kräver underhåll och att reparationer och det bästa sättet att hålla nere kostnaderna är att jobba med löpande underhåll. Ingen kan garantera att du aldrig får stopp i avloppet, men med rätt underhållsåtgärder kan du minimera risken för allvarliga problem med husets avloppsstammar, som blir dyra att åtgärda akut.

Hör av dig till oss vid minsta tecken på stopp i avloppet så kan vi snabbt hjälpa dig med rätt åtgärd.

Vi hjälper er

Vi kan lösa ert stopp i avloppet. 

Vår rörjour finns tillgänglig dygnet runt alla dagar i veckan. 

För att förebygga stopp i avloppet kan ni regelbundet göra en stamspolning.